Rechtstaat

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, de problemen over de rechtsbijstand. Een ‘sociaal’ advocatenkantoor zoals waar ik werk Baumgarten CS Advocaten in Den Haag, behandelt voor een groot deel zogenaamde toevoegingszaken. Zaken waarin onze cliënten niet voldoende inkomen hebben om een advocaat te kunnen betalen. Het soort zaken waar veel normale particulieren mee te maken krijgen, strafzaken, echtscheidingen, omgangsregelingen, huurzaken tegen woningbouwverenigingen. Zaken voor mensen die ons normale uurtarief eigenlijk niet kunnen betalen. 38,1% van de Nederlandse bevolking, zo’n zes miljoen mensen, zijn in principe afhankelijk van de regelingen over gefinancierde rechtsbijstand als zij een rechtszaak moeten voeren of gespecialiseerd juridisch advies van een advocaat nodig hebben. En die regeling voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking staat op de helling.

 

Sander Dekker (VVD, minister voor rechtsbescherming) neemt zijn opdracht – de rechtsbescherming – niet heel nauw. Voor mensen die het kunnen betalen, zo’n 62% van de bevolking, is het goed geregeld, die kunnen juridische bijstand betalen en wij hebben zeer goed opgeleide en gespcialiseerde advocaten in Nederland. Maar de andere 38% zal worden geconfronteerd met een telkens kleiner wordende advocatuur die zich specialiseert in zaken voor mensen die de hoge uurtarieven niet kunnen betalen. Steeds meer kantoren hebben moeten bezuinigen, hebben personeel moeten ontslaan om te proberen het hoofd boven water te houden, maar het einde is in zicht.

 

Ook ik heb al meerdere cliënten moeten teleurstellen, die mij vroegen ze bij te staan een familiezaak. Het doet pijn om nee te zeggen na 19 jaar dergelijke zaken wel te kunnen doen, maar het gaat niet meer. De zaken worden te groot, te gecompliceerd en kosten dan te veel tijd in verhouding tot wat wij als advocaten er dan voor krijgen. Omgerekend verdiende ik vaak maar € 25,= per uur in een zaak, waarvan ik zelf, maar ook mijn secretaresse betaald moeten worden.

Dit probleem is al jaren bekend, maar toch blijft de minister Sander Dekker volhouden aan zijn dwaze plannetjes. Als een soort Gargamel blijft hij maar onwaarheden strooien en tornt ondertussen aan de basis voor rechtsbijstand van zes miljoen Nederlanders. Het is een schande en na de onzinnige plannetjes van Fred Teeven om de rechtsbescherming uit te hollen is het duidelijk, dat de VVD niet de hoeder van de rechtstaat is. Tijd voor een frisse andere wind op het Ministerie van V en J!

Leave a Reply